Proces VTO u Sistini

Koja je procedura u Makedoniji? Koliko kod njih košta donirani biološki materijal za jedan pokušaj, a koliko hormoni i embriotransfer? Da li mi je potrebna saglasnost partnera kao u Pragu? Da li mogu tamo da se posavetujem sa psihologom?

Ovo su najčešća pitanja koje sam dobijala od vas preko emaila, pa sam odlučila da u ovom tekstu pokušam da odgovorim na sva vaša pitanja i objasnim celokupan proces vantelesne oplodnje na klinici Acibadem Sistina u Skoplju.

 Prvi kontakt

Sistinu sam kontaktirala prvi put preko mejla i dopisivala se sa embriologom Bobanom Janevskim koji je zadužen za tu inicijalnu komunikaciju sa potencijalnim pacijentima. Inače, Makedonija nema svoju cryo banku, tako da oni već 11 godina sarađuju sa CRYOS bankom iz Danske i imaju ekskluzivna prava na uvoz njihovog materijala.

Ovde vam prenosim spisak stvari koje mi je dr Janevski poslao koje je potrebno uraditi:

 1. Konsultacije kod jednog od njihovih doktora koji rade u oblasti steriliteta i koji će vas voditi do kraja procesa. Doktor mora da uradi eho kako bi precenio celocupno stanje vaših reproduktivnih organa. On precenjuje situaciju i broj pokušaja inseminacije ili VTO zavisi od vašeg reproduktivnog zdravlja. Taj prvi konsultativni pregled košta oko 50 evra.
 2. Overa kod notara se radi u Skoplju, kao i obavezna konsultacija sa psihologom. To sve organizuje klinika i košta 35 evra.
 3. Fotokopija pasoša, novi izvod iz matične knjige rođenih.
 4. Odabir donora i potpisivanje neophodne dokumentacije. Sve ovo može da se organizuje da se završi za jedan dan, kako ne biste gubili vreme i novac.
 5. Kada se prikupi sva potrebna dokumentacija, oni je šalju državnoj komisiji u Ministarstvu zdravlja i Birou za lekove i čeka njihovo odobrenje. Prema dr Janevskom, od momenta odabira donora do pristizanja materijala iz Danske potrebno je oko 2 meseca.
 6. Cena donorskog materijala (sperme) je od 800 do 3.000 evra.
 7. VTO košta 700 evra, a hormonska terapija je individualna i košta od 600 do 1.000 evra.
 8. Zamrzavanje embriona za prvih godinu dana košta 700 evra, a za svaku narednu se doplaćuje 170 evra godišnje.

To su dakle prve informacije koje sam dobila od njih i u tom momentu nisam znala ništa o samom procesu vantelesne oplodnje, pa mi je bilo vrlo teško da procenim vreme koje će biti potrebno, broj odlaska u Skoplje i konačnu cenu čitavog procesa. Očekivala sam da neke od tih informacija dobijem na prvim konsultacijama.

Što se tiče zakona, u Makedoniji je dozvoljeno ženama bez partnera da rade vantelesnu oplodnju sa doniranim materijalom, bila da je u pitanju sperma ili jajna ćelija i za to im nije potrebna dozvola partnera. Obavezno je samo da donori budu anonimni. Takođe, jednom uvezen donorski materijal ne može se više izvoziti u druge zemlje. Tako da ste obavezni da materijal iskoristite u Makedoniji, a ako niste zadovoljni klinikom, možete je zameniti samo drugom klinikom u Makedoniji.

Prve konsultacije

Na prve konsultacije otišla sam krajem maja. Dopao mi je dr Mihailo Popović koji je obavio prvi eho. Ja sam naravno došla sa već obavljenim nekim analizama u Beogradu – hormoni koje sam radila nekoliko puta tokom prethodne godine jer nisam imala dobar odnos LH i FSH, HCG, Anti Mullerian hormon i analiza sekreta. On se samo nasmejao što sam ja došla tako pripremljena, preleto preko nalaza i rekao mi da ne brinem ništa, da su to normalni rezultati za ženu mojih godina i za manje od 10 min me ispelao iz svoje ordinacije. Bila sam zatečena tom površnošću pristupa, ali kako sam bila zelena u svemu ovome, bila sam voljna da mu dam svoje poverenje i da verujem da on ipak zna šta radi.

Odveli su me zatim kod dr Janevskog koga sam ja morala da pitam kako zapravo izgleda ceo taj proces, da li mogu da znam otprilike koliko puta ću morati da dolazim, itd. Dobila sam opet nekakve površne informacije, naravno ništa ne može da se predvidi ni planira i sve to uz osmeh da ne brinem, da ćemo se dogovarati usput i da će sve biti u redu.

Kupovina sperme

Još uvek u ordinaciji dr Janevskog na prvim konsultacijama, doživljavam prvi šok – kupovina sperme ide odmah i to u količini za 3 pokušaja. Dakle, oni su očekivali da ja već taj prvi put dođem sa 3.000 evra u džepu i da zajedno odaberemo nekog donora. Ja sam iz prepiske razumela da se prvo rade overa kod notara i razgovor sa psihologom, pa da tek onda ide odabir donora i uplata. A pogotovu nisam očekivala da me neko tera da kupujem spermu na osnovu samo jednog ultrazvuka, bez ikakvih dodatnih analiza.

Ali to je bila tek prva od mojih pogrešnih zamisli kako će sve ovo da izgleda. Pošto nisam imala 3.000 evra na izvolte, morala sam da se vratim za Srbiju pa da ponovo dolazim početkom juna kad prikupim novac. Pritom mi je rečeno da sledeća narudžbina ka Danskoj ide 10. juna i ako do tada ne podnesem zahtev da ću morati da čekam sledeću turu koja će biti tek za 3-4 meseca. Ne znam da li to zaista tako funkcioniše, ali to vršenje pritiska i uzimanje para unapred, pre nego se obave neke podrobnije analize stvorili su u meni jedan gorak ukus u ustima koji do kraja nije nestao.

Ja imam 43 godine i naravno da nemam taj luksuz da čekam još 3-4 meseca da podnesem zahtev, a onda još 2 meseca da materijal stigne. Vratila sam se u Beograd i na brzaka podigla kredit kako bih mogla što pre da uđem u proceduru vantelesne oplodnje.

Odabir donora

paul-gilmore-man silhouette
Photo by Paul Gilmore on Unsplash

U te dve nedelje pre sledećeg odlaska u Skoplje, bavila sam se odabirom donora čije profile sam mogla da vidim na sajtu klinike u Danskoj https://dk.cryosinternational.com/  Dr Janevski mi je rekao da moram da biram donore sa oznakom MOT 20 i „ready to use“. MOT označava koncentraciju sperme i što je koncentracija veća to je i cena veća. Meni je očigledno na osnovu jednog eha određena najviša cena od 3.000 evra.

Sledeći šok je bio kada sam u junu otišla u Skoplje sa užim spiskom od 3 donora i tek tada saznala da po makedonskom zakonu donori moraju da budu anonimni, a ja sam birala samo one koji to nisu. O čitavom tom iskustvu sam već pisala u tekstu Stigo Danac! pa da se ne ponavljam ovde. Reći ću samo da sam bila primorana da u 15 minuta izaberem budućeg oca svoje dece, da sam se osećala izigranom, očajnom i na kraju tužnom što moja deca neće nikada imati priliku da upoznaju svog biološkog oca.

Overa kod notara

Sistina vam organizuje čitav ovaj proces. Imaju svog taksistu koji vas vozi prvo kod notara, a onda i kod psihologa. Kod notara se malo duže čeka, a onda vam poture nekakve papire da potpišete uz komentar da su vam sigurno u Sistini već sve objasnili. Reko’ meni niko ništa objasnio nije, niti znam šta potpisujem. Notarka mi je onda objasnila malo da potpisujem saglasnost da sam upoznata sa procedurom VTO (što baš i nisam bila) i više se ni ne sećam šta je još sadržao taj papir. Činjenica je da morate da ga potpišete ako želite da uđete u proceduru, tako da je gotovo nebitno šta na papiru piše.

Razgovor sa psihologom

psychotherapist-working-with-patient

Neke žene su mi pisale da je odlično što se nudi to savetovanje sa psihologom, jer je to prilika da se raščiste neke nedoumice i pronađu odgovori na pitanja koja ih muče. Apsolutno podržavam ovu vrstu savetovanja i mislim da bi bilo sjajno da je dostupna svim ženama koje prolaze kroz proces vantelesne oplodnje. Međutim, ovo nije ta vrsta savetovanja. Ovo je procena psihologa da li ste sposobni i emotivno stabilni da prođete kroz ovaj proces i budete majka.

Za mene je ovo čista diskriminacija, jer milijarde žena i muškaraca koji prirodnim putem začnu niko ne pita da prođu prvo psihološki test da li su sposobni da budu dobri roditelji i da li im treba uopšte dozvoliti da rađaju. A ovaj test upravo to procenjuje. Bez potvrde psihologa, državna komisija ne bi vam odobrila da uđete u proces vantelesne oplodnje.

Pa ni po jada da taj razgovor sa psihologom zaista bude jedna ozbiljna procena. Umesto toga, to je čista formalnost, daju vam da uradite jedan test koji procenjuje vaš nivo stresa i ako ste iole spretni možete ga lepo isfingirati tako da taj nivo stresa bude u okvirima normale. Nakon testa, psihološkinja mi je postavila samo 2 pitanja: da li imam podršku porodice i da li sam razmišljala šta ću da radim ako u međuvremenu upoznam nekog? Podršku porodice imam, a o ovom drugom pitanju nisam ranije razmišljala, ali sam odgovorila da naravno da ko god se pojavi u mom životu moraće da se prilagodi toj situaciji.

I to je bilo to. Velika stručna procena moje podobnosti da budem majka.

Hormonska stimulacija

Umesto za dva meseca, materijal iz Danske je stigao za 10 dana. Sa jedne strane to je značilo da mnogo ranije mogu da krenem sa hormonskom stimulacijom, ali sa druge je značilo da moram mnogo brže da nabavim ostatak novca nego što sam ja planirala. U tom smislu bih vam savetovala da celokupan novac pripremite unapred, ukoliko možete, kako vam to ne bi stvaralo dodatne stresove usput.

Odradila sam još jednu analizu hormona u Beogradu, kao i eho karlice i dr Popović mi je rekao da jedan mesec pijem Microgynom pilule za kontracepciju. O tome kako se pet puta predomišljao da li treba ili ne treba da pijem pilule za kontracepciju pisala sam ovde.

Pred kraj ciklusa sam otišla u Skoplje na još jedan ultrazvuk i na osnovu svega toga mi je određena hormonska stimulacija, koja je trajala 20 dana. Prvih 9 dana primala sam samo injekcije Triptofema subkutano, u stomak, a od 10. dana i injekcije Fostimona, takođe subkutano u kuk. Desetog dana sam radila analizu estradiola, a 18. dana ponovo analizu estradiola i još jedan eho u Skoplju. Naravno, ova terapija se kod svake žene razlikuje, ali ne mnogo. Procedura je otprilike ista i hormoni se svakako primaju potkožno, što znači da možete i sami sebi da ih dajete osim ovih u kuk, jer je nezgodan položaj, pa je dobro da vam neko pomogne.

Hormoni u Skoplju su me koštali ukupno 1.115 evra.

Aspiracija i embriotransfer

Embryotransfer

Vratila sam se u Beograd na dva dana, 21. dana primila STOP injekciju i sledećeg dana otišla u Skoplje ponovo, kako bi mi 23. dana uradili punkciju ili aspiraciju – vađenje jajnih ćelija, a dva dana kasnije i embriotransfer. O svim ovim procesima sam podrobno pisala na blogu. Ovde ću samo navesti da se plaćanje aspiracije i embriotransfera vrši nakon obavljenog transfera i sve ukupno košta 1.700 evra. Postoji mogućnost da se nakon aspiracije i oplodnje jajnih ćelija utvrdi ili da nijedna jajna ćelija nije podobna za oplodnju ili da oplodnja prosto ne uspe. U tom slučaju plaćate samo aspiraciju koja košta 225 evra.

Beta HCG

Dva dana nakon transfera, vratila sam se u Beograd gde sam naredne dve nedelje bila na terapiji Pregnazona, Utrogestana, Prolutexa, Estrofema, Decortina i aspirina. Nakon dve nedelje se radi Beta HCG test koji utvrđuje da li ste trudni ili ne. Ukoliko je vrednost bete manja od 1, test je negativan, a ukoliko je preko 100, velika je verovatnoća da je pozitivan. Kako bi bili sigurni, test se ponavlja posle 2 dana i ukoliko se vrednost bete udvostručila, to je pouzdan pokazatelj da ste trudni. Moja beta je bila <0.1 što je značilo da je moj prvi pokušaj VTO bio neuspešan.

Troškovi

Money_Olga Delawrence
Photo by Olga DeLawrence on Unsplash

Kada sam na kraju sve stavila na papir, sve odlaske u Skoplje, lekove koje sam usput morala da uzimam, preglede, analize i ove glavne tri stavke o kojima sam pisala – kupovina materijala, hormonska stimulacija i embriotransfer, moj prvi pokušaj vantelesne oplodnje me je koštao 7.600 evra. To je zaista mnogo para. Uzmite u obzir da sam bila neiskusna, da sam sve radila u privatnim klinikama i laboratorijama i da mislim da sam imala par bespotrebnih odlazaka u Skoplje.

Upoznala sam žene koje su toliko para potrošile za 5-6 godina borbe sa sterilitetom, ali su sve velike postupke radile o državnom trošku, a samo neke preglede i analize u privatnim laboratorijama. Ja ću svakako gledati za ovaj sledeći pokušaj da sve na šta imam pravo uradim o državnom trošku.

Utisak o Sistini

Moje iskustvo sa klinikom Acibadem Sistina za sada nije bilo preterano pozitivno. Ne postoje jasni protokoli, vrlo su šturi sa informacijama koje vam daju, nemam utisak nekog temeljnog pristupa problemu, niti su dobri u komunikaciji sa pacijentima. Ono što mi se takođe ne dopada je što vas teraju da kupite spermu odmah za 3 pokušaja i tako vas vezuju za sebe da sva tri pokušaja morate da radite kod njih. Da nije tako, ja bih sada vrlo rado promenila kliniku i možda se obratila Embryolabu u Solunu, za koje sam sa više strana čula da imaju daleko ozbiljniji i temeljniji pristup.

Nekoliko vas me je pitalo i za donaciju jajne ćelije. O tome ne znam puno, osim da rade i to i da imaju ugovor sa cryo bankom u Belgiji. O cenama ne znam ništa, jer se o toj opciji još uvek nisam raspitivala.

Posle ovog prvog iskustva, ono što mogu da preporučim je da svakako sve što možete radite u Srbiji i o državnom trošku, da razmislite još jednom da li je Sistina najbolji izbor klinike za vas i da se na vreme informišete šta je sve potrebno za jedan proces VTO, koje analize i pregledi su neophodni, a koji baš i ne. Nadam se da će vam i ovaj tekst u tome barem malo pomoći.

 

 

 

 

2 thoughts on “Proces VTO u Sistini

Add yours

  1. Ako mislite na link ka Cryos banci u Danskoj, onda da. Ali to su cene ako kupujete u Danskoj. Cena koju sam ja navela je ona koju dobijete u Makedoniji u Sistini, jer se plaća transport, uvoz, carina, plus klinika uzima sebi deo i to je cena za količinu koja je potrebna za 3 pokušaja oplodnje. I ta informacija vrlo lako može da se proveri ako kontaktirate Sistinu.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: