Kako okupirati misli i ruke kreativnim “uradi sam” projektom

U iščekivanju bete, morala sam nečime sebi da skrenem misli sa hoću/neću biti mama, pa sam uronila u završavanje svog prvog „uradi sam“ projekta. Umesto obične table za poruke od plute, odlučila sam da napravim nešto veselije – table od plute presvučene raznobojnim tekstilom.

 

 

Od materijala nam je potrebno:

  • 4 table od plute bez rama 30×30 cm
  • Tabla stiropora debljine 1cm
  • Materijal (dezen po izboru), najbolje tekstil, dimenzije min. 40x40cm
  • Lepak Sintelan, Tigar ili sl.
  • Zakačaljke za slike (stručan naziv) 11.0
  • Čekić, metar, makaze, olovka
  • Živci

Za ovi eksperiment luk i krastavac nam nijesu potrebni, zato ćemo ih bačit! (Ogulin Ćulibrk Oglo)

Table od plute možete naći u radnjama koje prodaju plutu na metar. Ja sam moje table nabavila preko ljudi koji trenutno nemaju prodavnicu, pa ne mogu ni da ih preporučim, ali 8 tabli me koštalo 1,200 dinara.

Pluta

Najveći problem mi je bilo da nabavim odgovarajuće materijale. Zamislila sam nešto pastelnih boja, sa tufnicama, štrafticama ili flor de lis dezenom.

Zaboravite! U našim zastarelim radnjama, tufnice još i mogu da se pronađu, ali ostalo možete samo da sanjate. Mogu da se naruče predivni dezeni svih boja i dimenzija preko Ali Expressa, ali bude malo skuplje i isporuka se čeka 20-40 dana.

Ja sam na kraju par dezena našla u Bombaj textilu na Bulevaru, a ostalo sam kupila u Modellini u Hilandarskoj, koja je tek papreno skupa, ali imaju lepe dezene. Materijali su me ukupno koštali 1,500 dinara, ali sam dobila veće komade koje mogu da iskoristim za još neke projekte.

Materijali

Table od plute same po sebi nisu mnogo debele, možda par milimetara, tako da ih morate nečime ojačati. Ja sam nalepila običan karton, međutim on ni izbliza nije dovoljno debeo, tako da vam preporučujem stiropor debljine 1cm (tabla stiropora je 70 din i može se kupiti u YU-Sorbonu). Onda ćete lepo moći da ukucate i zakačaljku za slike i kasnije čiode.

Kada sam lepila karton na plutu, isekla sam ga za po par milimetara manje od same plute, da mi ne bi štrčao. Inače, sekla sam ga tapetarskim skalpelom na dasci za seckanje, kako ne bih oštetila sto ispod.

Za lepljenje sam koristila Sintelan lepak (velika tuba košta 350 din). On dosta dobro drži, ali mora da se pritisne karton na plutu, pa najbolje naređati par teških knjiga preko da odstoji bar pola sata.

Nakon toga sam tkanine isekla na kvadrate 40x40cm, tako da od svake ivice imam oko 5cm viška tkanine da mogu da je obavijem oko table od plute i zalepim na karton sa donje strane. Opet, ja sam morala da lepim, jer nisam imala dovoljnu debljinu za bilo šta drugo. Ako koristite stiropor, onda možete i tapetarskim rajsnadlama da kačite, možda čak i tapetarskom heftalicom, ako klamerice nisu mnogo dugačke. {Kako baratam stručnom tehnologijom, čovek bi pomislio da imam bogznakakvog iskustva u ovim stvarima, a realno pojma nemam!}

To lepljenje je potrajalo. Kao prvo, Sintelan je jak lepak, a tkanina tanka, pa probija kroz nju. Tako da sam morala preko da stavljam papirne ubruse i njima pritisnem tkaninu, da se ne bih sva ulepila. Izlepim 2 suprotne ivice, stavim ubrus, pa nešto teško preko da pritisne i ostavim 20ak minuta, pa onda tek radim preostale dve ivice. Pozadi sam ih savijala kao poklon kad uvijate, tako da mi tkanina sa prednje strane bude zategnuta i da mi ne vire nikakve ivice tkanine sa strane.

Ivice

Na kraju je ostalo još samo da ukucam zakačaljke za slike. Njih sam kupila u „Uradi sam“ prodavnici na Novom Beogradu za 200 din. Opet, zbog kartona, meni su ekserčići probili plutu, mada meni to mnogo ne smeta, zabašurim nekim papirom preko i samo pazim da se ne nabodem. Ko je kreativniji, može i malo plastelina u boji preko da stavi, možda napravi neku figuricu. Naravno, ko je pametan, stavi stiropor pa ne mora onda ni da se dovija 😉

Ja sam stavila samo jednu zakačaljku na sredinu, mada je opet bolje staviti dve sa strane, jer onda table budu stabilnije.

I voila! Moj prvi uradi sam projekat je gotov. I vidi se da mi je prvi, nije baš savršen, ali ok, sledeći put ću znati bolje.

IMG_20170917_174652_502

Ukucala eksere u zid, okačila table i krenula da kačim inspirativne poruke i gotivne citate. Trenutno su ove table namenjene ovom mom beba projektu i blogu, tako da je tu VTO kalendar koji mi pomaže da nešto ne zaboravim, a i godi mi da precrtavam dane do važnih datuma.

IMG_20170917_173334_871IMG_20170917_175839_789

Ovaj projekat, kao i pisanje bloga, su mi mnogo pomogli da ne mislim konstantno na VTO proceduru, lekove i da ne brinem da li je transfer uspeo ili ne. Ja sebe ne smatram ni malo kreativnom osobom, ali se inspirišem na Pinterestu, pa probam nešto da sprčkam sama. Moj radni deo je sada malo veseliji, ja sam uspela sebi da okupiram i ruke i misli i na kraju imam zadovoljstvo uspešno završenog projekta koji mi je ulepšao stan!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: