Embriotransfer

Od svega do sada što sam prošla u ovom procesu vantelesne oplodnje, embriotransfer je možda i najprijatnije iskustvo. Radi se bez anestezije, potpuno je bezbolan i liči na običan ginekološki pregled. Osim što ovoga puta prisustvujete čudu moderne medicine.

U kliniku sam došla opuštena. Nakon jučerašnjih vesti da su obe jajne ćelije oplođene i da se dobro razvijaju, osećala sam se nekako rasterećno. Uradili smo i doktori i ja sve što smo mogli, pa sad kako bude biće.

Rekli su mi da moram da dođem pune bešike, a ja sam to baš bukvalno shvatila i toliko se nalila vode, da dok sam došla na red, mislila sam da ću da eksplodiram i to baš tu na stolu, svuda po doktoru. Kakva bi to kosmička pravda bila, za sve neprijatnosti koje mi je priredio, sva mrmljanja u bradu, davanja polovičnih informacija i potpuni nedostatak bilo kakve empatije. Ali ja sam fino vaspitano dete i tako nešto ne bi smelo ni slučajno da mi se omakne.

Bocnuli su me diazepamom i sproveli u salu gde me je dočekao moj bogoliki doktor. A iza njegovih leđa, embriolog mi maše ko dečarac, i čak i ispod maske vidim koliko se široko osmehuje, sav veseo i uzbuđen kao da će njega da oplode. Prija taj entuzijazam, da ga makar neko ima…

Sam embriotransfer bio je gotov za minut. Možda i suviše brzo. Sestra ultrazvukom prati doktorove pokrete, a ja na monitoru vidim dve bele tačkice kako se smeštaju u mene. Neverovatan je to osećaj. Zaista sam imala utisak da prisustvujem pravom čudu, da na monitoru gledam sopstveno oplođenje, kako se moji zigotići udobno smeštaju u mene, vraćaju u svoj dom i svo troje znamo da im je tu mesto, da baš tu pripadaju. Odmah sam se vezala za njih i imala potrebu da ih mazim i pazim i zovem Đole.

Nakon intervencije, embriolog me obavestio da je sve super prošlo, da se embrioni dobro razvijaju i ne fragmentišu (ne znam šta to znači, ali navodno je dobro) i da imamo sve uslove za uspeh.

Naredne dve nedelje nastavljam sa terapijom, uz neminovno bockanje još 15 dana dok najzad ne dođe vreme za beta test trudnoće. Ne znam šta će biti u te dve nedelje, možda reše oboje da ostanu tu, možda samo jedan, a možda oboje odluče da još nije pravo vreme za njih. Ja samo znam da ću  uraditi sve što je u mojoj moći da sebe učinim njihovim domom.

Sada se treba naoružati strpljenjem i čekati teta betu…

2 thoughts on “Embriotransfer

Add yours

  1. Izuzetno hrabro! Tvoja odluka da ideš na vantelesnu oplodnju sama trebalo bi da bude pravi podstrek svim onim ženama koje misle da je za neke odluke kasno. Radujem se svakom novom postu i iščekujem dobre vesti sa tobom. Samo napred!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: